Fejlesztések az Egererdő Zrt. területén

2015. 04. 07., Szerző: MTSZ

Az Egererdő Zrt. működési területén újjáépítik a Rudolf-tanya épületét, fejlesztik a kerékpáros nyomvonalat, valamint pihenőhelyeket hoznak létre.

ÉMOP-B_OKT20_Rudolftanya turistacentrum Parádsasvár 01 FOTO Egererdo ZrtAz uniós pályázat része a Rudolf-tanya épületének teljes újjáépítése, illetve egy kerékpár- és fatároló melléképület létrehozása. Az új ház kétszintes lesz, alul egy gondnoki lakrésszel, egy nagyteremmel, illetve egy konyhaként és étkezőhelyiségként szolgáló szobával. A tetőtér beépítésével egy nagyobb társalgót és egy raktárt alakítanak ki. Rövidebb és hosszabb túrák esetén is érdemes lesz ide betérni megpihenni, egy hozott vagy helyben készített ebédre, vacsorára. Az épület a gyalogos turisták és kerékpárosok igényeinek is megfelel, de akár teljesítménytúrák állomása, egyéb rendezvények helyszíne is lehet. Kivitelezési költsége nettó 55 millió forint. A munkálatok jelenleg is tartanak, az ünnepélyes átadást nyárra tervezik.

Az Országos Kéktúra kerékpáros nyomvonalának fejlesztése érdekében a tavasz második felében részben felújítják az utakat. Ezekre a szakaszokra a hatósági engedélyeket már megkapták, a kerékpáros jelzések felfestése a napokban kezdődött meg, az időjárástól függően várhatóan még a tavasszal befejeződik. A felújítás költsége körülbelül 10 millió forint lesz.

A projekt során a kerékpározásra kijelölt erdészeti utak mellett az alábbi pihenőhelyeket hozzák létre illetve újítják fel, melyek a kerékpáros turisták mellett a gyalogosok igényeinek is megfelelnek: Fenyvespusztai pihenő, Bec-hegyi pihenő, Hagymás-réti pihenő, Bőgős-réti pihenő, Faszénégetők pihenője, Csórréti pihenő, Görgői pihenő, Négyeshatári pihenő, Nagy-Lipóti pihenő, Nagybükkfa-tisztási pihenő, Ilona-völgyi pihenő, Csevice-kúti pihenő, Várbükki pihenő. A pihenőhelyekre asztal-pad garnitúrákat, kerékpártárolókat helyeznek ki, több helyen nyársalási lehetőséget illetve fedett esőbeállót biztosítanak. A bútorok elkészítése már megkezdődött, a tervek szerint a nyár elején helyezik ki őket. A bekerülési költség várhatóan meghaladja a 4 millió forintot.

Pad-asztal garnitúrákat helyeznek ki emellett az alábbi területeken: Hidegkúti pihenőhely, Csalánosi pihenőhely, Kis-agyagosi pihenőhely és Domoszló-kapui pihenőhely.