Feldolgozzák a Kékkör felmérésén rögzített adatokat

2013. 10. 16., Szerző: MTSZ

Az elkövetkezendő hónapokban a felmérők után a térinformatikusoké lesz a főszerep.

A szerződésekhez rendelt száraz és hivatalos feladatmegjelölések valójában rendkívül izgalmas, hasznos, innovatív alkalmazások és technológiák fejlesztését takarják.

A fejlesztések során létrejövő szoftverek és technológiák változatos formákban szolgálják majd a természetjáró közösséget, és az MTSZ, valamint a fejlesztők közös szándéka szerint felhasználásuk intuitív és élményszerű lesz.

Az említett fejlesztések négy nagy egységre tagolhatók: webes háttéralkalmazások (back office); webes közösségi alkalmazások (front office); mobiltechnológián alapuló adminisztrációs alkalmazáscsomag (ún. ranger modulok); mobil eszközön futtatható, a természetjáró közösséget szolgáló alkalmazások.

A négy rendszerelem sokféle szálon kapcsolódik egymáshoz, és szerves egységet alkotva szolgálja ki – négy jármód szerint szervezve – a gyalogos természetjárókat, a kerékpáros, a hegyikerékpáros, illetve a vízitúrázókat. A rendszerfejlesztések Természetjárók Térinformatikai Rendszere (TTR) munkacím alatt készülnek, és – erős térinformatikai támogatással – az alábbi fő szolgáltatásokat nyújtják majd a 2014 tavaszára ütemezett éles induláskor.

Online térképen böngészhetjük a nagy pontosságú felmérési technológiával létrehozott, a rendszerbe feltöltött turistaút-hálózatot.

A természetjárók érdeklődésére számot tartó érdekes helyek egy eleddig soha nem látott számban állnak majd rendelkezésre egy helyen. Természeti látnivalók, turisztikai szolgáltatások, kulturális események, turistaházak és még rengeteg más, pontszerű objektum – hivatalosan megerősített, részletes adatokkal, multimédiás tartalmakkal.

Túraszakértők által összeállított túraajánlatok várják a látogatókat: a TTR érdeklődési kör és preferencia szerint, online térképen mutatja be a kínálatot, útvonallal, leírással, hasznos tudnivalókkal, a túrázáshoz ajánlott felkészültségi szint és felszerelés bemutatásával, képekkel, videókkal, itinerrel, kapcsolódó élményhelyekkel, illetve mindazon információkkal együtt, amelyek alapján úti célunkat kiválasztjuk.

mobilfront

A felkészültebb túrázók túrát tervezhetnek oly módon, hogy a térképen az útvonalat – a turistaút-hálózat alapján – az online felületen ők magunk rajzolják meg, avagy igénybe veszik a TTR útvonaltervező szolgáltatását, majd bejelölik a felkeresni kívánt környékbeli érdekességeket.

Amennyiben ezt megtették, miért ne szerveznének hozzá túratársakat? Találjuk ki az indulási-érkezési időt és helyet, becsüljük meg a várható költségeket, hívjunk meg másokat a túrára, vagy tegyük közzé a publikumnak, és várjuk a jelentkezőket!

A kiszemelt túra nyomvonalát és kapcsolódó adatait okostelefonunkkal magunkkal vihetjük, s akár navigációt is kérhetünk a rendszertől.

Ha szeretnénk mérni a teljesítményünket, a TTR turistamobil-alkalmazásával ezt is megtehetjük. Trackjeinket, képes élménybeszámolóinkat feltölthetjük a rendszerbe, továbbá másoknak ajánlhatjuk, esetleg cseveghetünk az élményekről olyan túratársakkal, akik már jártak ott, netán éppen most indulnak.

Túrázás közben segíthetünk a fenntartóknak: a mobilalkalmazással (vagy otthon, a számítógép előtt) a túrázók információt adhatnak a túrázás során tapasztalt nehézségekről, hiányosságokról (hiányzó vagy lekopott útjelzés, beszakadt híd, járhatatlan útszakasz, szemétkupac a pihenőhelyen, kiszáradt pecsételőpárna, illetve bármilyen egyéb, fenntartói beavatkozást igénylő esemény).

E cikk keretei között lehetetlen felsorolni a megvalósítandó rendszer összes funkcióját, annyit azonban kiemelnénk, hogy az ízelítőül közölt szolgáltatások biztosításához a szakemberek a webes és a mobilos backoffice-felületeket használják majd például a felmért útvonalhálózat betöltésére, folyamatos aktualizálására, azok nyilvántartására, továbbá az utak, valamint a kiszolgálólétesítmények fizikai karbantartásával kapcsolatos adminisztrációs feladatok elvégzésére.

A fejlesztés 2013. október 4-én tehát elkezdődött, a megvalósításig azonban még sok feladatot kell elvégezni. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, az éles indulásig pedig egy cikksorozat keretében követjük nyomon az eseményeket.

A Projekt

oAz Országos Kéktúra (OKT) Észak-Magyarország régiót érintő gyalogos úthálózata, valamint a kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése, a regionális túraútvonalak téradatalapú felmérése és nyilvántartási rendszerének kialakítása tárgyú, ÉMOP-2.1.1/A-12-k2-2012-0002 kódszámú projekt keretében lefolytatott közbeszerzési eljárások eredményhirdetése és a szerződéskötések után megkezdődtek a projekt informatikai fejlesztési munkálatai.

A Magyar Természetjáró Szövetség projektjében a „Természetjárók Térinformatikai Rendszere – Webalkalmazás-fejlesztések” és a „Turisztikai Célú Felmérési és Adattisztítási Technológia mobileszközökre történő fejlesztése” kivitelezői, az INTERMAP Kft. és a Pannon Geodézia Kft. 2013. október 4-én aláírták a vállalkozási szerződést az MTSZ-szel.